Ugrás a fő tartalomra

Mi történik velünk?

Drága Hölgyek, emlékeztek még a kamaszodó énetekre? Arra, aki időnként csak hevert az ágyon és bámulta a plafont? Arra a kamaszra, aki elgondolkodott saját létezésén, a világgal való kapcsolatán? Aki időnként harsány volt, időnként begubózott és nem  lehetett megközelíteni, mert szúrt, mint egy sündisznó? Aki pontosan tudta, mit nem akar, de nem feltétlen tudta, mit is akar.
Éveken át fejlődött, formálódott kívül és belül.

Azt kell mondjam, a változókor erősen hajaz a kamaszkorra, azzal az apró eltéréssel, hogy szerencsés esetben, most már azt is meg tudjuk mondani, hogy mit akarunk. Pontosan körvonalazódik mi az, amin változtatni akarunk, és mi az, amit egyáltalán nem akarunk már elviselni!

Nem ismerem a statisztikai adatokat, de ki merem jelenteni, nagyon sok nő lép ki a párkapcsolatából a változókor időszakában. Számtalan kliensemet kísértem az elmúlt húsz évben, hasonló szituációban, és el kell mondjam, a férjeik nem nagyon értették, mi történik, miért akar életük párja "hirtelen" válni?
Nyilván nem volt hirtelen, és hát az első sokk, sok mindent kihozhat a férjekből...
Például a következő mondatot is:

"Egyáltalán nem értem, mi bajod van, miért akarsz elválni?! Eddig olyan engedelmes voltál!"

Hát, igen! Ha az ember évtizedekig maga alá gyűri a saját természetét,
ilyen-olyan okokból, az előbb vagy utóbb, meg fogja rogyasztani azt a fene nagy 'engedelmességet'! De el is lehet sorvadni ebben.
Mindenesetre a hormonok táncrendjébe bekerül a  lázadás.
És, ha csak nincs a változókorú nő kemikáliákkal mélyen leszedálva, akkor bizony táncba megy!

"Older is Bolder" - mondja Clarissa Pinkola Estés, ami nagyjából annyit tesz - "az idősebb bátrabb".
Nem a fiatalkori vakmerőségre gondol, hanem a legmélyebb lényegünkből - autentikus énünkből -  fakadó, igényre - elódázhatatlan döntésekre, cselekvésre, őszinte, mély kommunikációra. Főleg önmagunkkal, mert ebből fakad minden más.

Ahogy kamaszként is izgatott bennünket a ki vagyok én kérdése, úgy a változókor idején is talán ez feszít bennünket a leginkább? És feltesszük a kérdést:

Ki ez a nő, aki rám néz a tükörből, és akiről néha azt gondolom, egyáltalán nem is ismerem?
Sok mindent újrafogalmazunk, átértékelünk az életünkben, beleértve önmagunkat is.
Idővel megérezhetjük az erőnkből fakadó felelősségteljes, jótékony hatalmat.
Bátrabban vállaljuk a véleményünket, megtanulunk nemet mondani, nem megyünk bele számunkra nem kívánatos, kellemetlen dolgokba, megízleljük a szabadság ízét - ez pedig élettel telivé tesz bennünket!

Azt tapasztaltam, minél autentikusabb életet él valaki, annál kevésbé hatalmasodnak el a tünetei. Minél több az elfojtás, a megfelelés valakiben, minél mélyebben égett a lelkébe a "a mindenkit ki kell szolgálnom", ideája, - vagy ennek éppen az ellenkezője, az állandó harcban állás -  ott erősebben jöhet a hőhullám, gyakoribb lehet a szédülés, alapvetően nagyobb eséllyel jelenhetnek meg tünetek.

A menopauza a női lét természetes átmenete, és rengeteg felismeréssel ajándékozhat meg bennünket. Könnyen észrevehetjük például, hogy nincs lehetőségünk mindent kontrollálni, hogy a páncélzat, amelyet a sérülés, és az érzéseink megélése helyett öltöttünk magunkra, elnehezít, akadályt jelent, és talán ideje lefejteni magunkról.
Valamikor szükségünk volt rá, de ha a változókor idején is a régi sztereotípiák szerint, a régi vértjeinkbe kapaszkodva akarunk működni, megdermedünk.

Elzárjuk magunkat a lehetőségtől, hogy felfedezzük a változás ajándékait, és kiteljesedésben, harmóniában töltsük életünk hátralévő évtizedeit.

"Életed közepe az az időszak, amikor az univerzum gyengéden válladra teszi a kezét, magához húz és a füledbe suttog."
(Brené Brown)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Túl a fiatal éveken, a termékenységen – de akkor miről szól az élet?

Az a helyzet, hogy ebben a földi világban az emberi létezés különböző stációt éljük, és valamennyi stációnak megvan a szerepe, a nagyon fontos szerepe! Ennél fogva pedig valamennyi színtér – a fiatalkortól az egészen érett évekig - igen értékes része az emberi fejlődésnek! Mert nemcsak az a fontos, - főként nem az a fontos - hogy mennyire tudunk egy adott társadalmi illetve vállalati rendszert kiszolgálni! Az élet, az emberi létezés, ennél sokkal szerteágazóbb, sokkal mélyebb színtereken zajlik! És, ahogy haladunk életünk ösvényén, bizony eljutunk abba az életkorba, hogy ezt pontosan átlátjuk, és esetleg változtatni szeretnénk. Némi élethelyzetbeli - vagy élet közepi válság könnyen arra sarkall bennünket, hogy belekezdjünk az önállóságba. A magam részéről negyvenévesen, egyedülálló keresőként két kamaszgyerekkel ugrottam a semmibe. Szó szerint a semmibe . Annyira feszített belülről a szabadság, az önállóság utáni vágy, hogy úgy éreztem, ha nem lépek, beleroppanok. Félt

Az érett nő nyomában

  James Follett brit író fogalmazta meg, hogy a "nők olyanok, mint a jó bor: az idő csak tökéletesíti őket". Persze nem mindenkinek kell ezzel egyet érteni, de szerintem vitathatatlan, hogy ahogy az élet misztériumait megéli egy nő, kiteljesedik fiatalabb énjéhez képest.  Mégis a köztudatban a nő ritkán van jelen, ebben a tökéletes formában. Sajnos elég jól mutatja ezt az, hogy fényképeket keresve ehhez az íráshoz, mit találtam.  Nő illetve felnőtt nő szópárokra számtalan fotó jelent meg, amelyeken ránézésre 23 évesnél semmiképp sem idősebb lányok voltak megfelelő mennyiségű sminkkel öregítve, illetve a sokadik oldalon feltűnt egy agg hölgy, akit már nyugodtan nevezhetünk szép korúnak. A kettő közé eső kortartományban még tovább keresgélve egy magamban csak "idegnyugtató reklám"-nak nevezett sztereotip ábrázolás bukkant fel: az amerikai álmot megvalósító nő, akinek tökéletes rend van a konyhájában, miközben süt-főz az ő kis vagy nagy családjának. 

Mire gondolsz, ha meghallod a szót: "menopauza"?

Kérlek, hogy mielőtt végigolvasnád a cikket, gondolkodj el a fenti kérdésen, és írd össze a szavakat, amelyek eszedbe jutnak! Én is ezt fogom tenni a cikk végén, de előtte megosztok néhány gondolatot. A változókorról beszélni, még mindig tabunak számít, ha pedig egyáltalán szóba kerül, az kifejezetten negatív kontextusban történik, a nehézségeket hangsúlyozva, mintha ez az állapot valamiféle betegség lenne. Az általános orvoslás egy jelentős rétege mesterséges hormonok fogyasztására buzdít annak ellenére, hogy ennek veszélyeit ma már számtalan kutatás igazolja! A társadalom üzenete alapvetően negatív a változókorban lévő nők számára, akiknek többsége félelemmel tekint a változásra,  szégyenli az esetleges tüneteket, az egész folyamatot, az érést, az öregedést. Legfontosabb törekvésem, szemléletet formáljak, hogy bebizonyítsam, a változókorú nőnek nem csak szenvedés jut osztályrészül, hogy az érett nő nemcsak a családja, hanem az egész társadalom számára értékes! Nyugaton,