Ugrás a fő tartalomra

A kitörni készülő vulkán - hőhullámok 1. rész - a test

Fontos beszélnünk a hőhullámról, mert az egyik legáltalánosabb jelenség világszerte, és a kezelése, a vele való bánásmód, az egyéb tünetekre is hatással van.

A statisztikák szerint egyébként a változókorú nőknek leggyakrabban a következő jelenségek okoznak problémát:

- hőhullám
- éjszakai verítékezés
- szívdobogás érzés
- súlygyarapodás
- hüvelyszárazság
- szorongás, pánik

Persze, amikor statisztikáról beszélek, mindig eszembe jut Mark Twain, aki szerint:

"A hazugságnak három formája létezik - hazugság, szemenszedett hazugság és statisztika." :)

Egy időben az a hír járta tudományos berkekben, hogy a hőhullám oka a csökkenő ösztrogén.
Ma már tudjuk, hogy ez a nézet nem állja meg teljesen a helyét. Ha ugyanis kizárólag az ösztrogén csökkenése okozná a hőhullámot, akkor valamennyi változókorban lévő nőnek át kellene élnie, de tudjuk, hogy ez nincs így.
Ráadásul a kutatások azt is kimutatták, hogy az ösztrogén szint alig-alig tér el a hőhullámmal küzdők és az anélkül élők esetében.
Ugyanakkor az is tény, hogy az ösztrogén pótlása egyes esetekben mégiscsak enyhülést hoz.

És van még egy érdekes tényező: a testnek van egy saját hőszabályozó rendszere, amelynek van egy minimum és egy maximum pontja. A legújabb kutatások szerint a két pont közötti terület - vagyis, ahol a test optimális hőfokon működik - keskenyebb azon nőknél, akinek hőhullámaik vannak.

A hormonpótlásról annyit, hogy mindenkinek tudnia kell - a hosszú távú használata komoly veszélyeket rejt magában. Négyszeresére emeli a mellrák és tízszeresére a méhnyakrák kockázatát.

Egyébként pedig különös „dolog” ám a tudomány, mert bármit is akarunk bebizonyítani, általában pro és kontra rengeteg cikket és kutatási anyagot fogunk találni. Érdemes ezért nyitottan szemlélődnünk bármely témában is kutakodunk. Mindenekelőtt hallgassunk a saját belső hangunkra, a bölcsességünkre, amennyiben már ott tartunk, hogy meg tudjuk különböztetni az elme önigazolásaitól.

A menopauzával kapcsolatosan még a National Cancer Institute cikke is felsorol néhány lehetőséget a hormonok szedése helyett azoknak, akik nem akarnak reszkírozni

Nézzük meg, hogy FIZIKAI szinten mi minden lehet hatással a hőhullámok kialakulására, illetve a hullámok erősségére:

- dohányzás
- rendszeres alkohol,
- rendszeres cukorfogyasztás
- energiaitalok
- túlzott koffein bevitel
- minden olyan táplálék, amely megterheli az  emésztőrendszert

Többen ide sorolják a forró ételeket és italokat, az erős fűszereket. Hajlok az egyetértésre, de mindenkinek azt javaslom, hogy tapasztalja ki, mi az, ami az ő számára nagy valószínűséggel fokozni fogja az izzadást.
A cukorbevitel drasztikus lecsökkentése nagyon fontos a változókor környéki időszakban!

Testsúly:

Néhány kutatás szerint a testtömegindex, testsúly  is kapcsolatban lehet a hőhullámok gyakoriságával illetve erősségével. Minél közelebb áll valaki az optimális testsúlyához, annál nagyobb esélye van rá, hogy részben vagy egészében elkerüljék a hőhullámok.

Stressz:

Azoknál, akik folyamatos stressz alatt élnek 5X nagyobb a hőhullám kialakulására való hajlam, mint a kevésbé stresszes életet élők esetében.

Illetve elsősorban nem az a lényeg, hogy mennyire stresszes az életünk hanem az, hogyan kezeljük a ránk nehezedő nyomást!

Popper tanár úr egyik előadásán beszélt arról, hogy mennyire felgyorsult az élet, hogy mindenki rohan, de hát ilyenné formálódott ugye, szóval ez van!

A kérdés az, "hogy te tudsz-e nyugodtan rohanni"?
És tényleg ez a lényeg!

Nézzük meg, mi az, ami enyhíthet a már meglévő tüneteken, illetve akár meg is szüntetheti őket, vagy akár meg is előzheti a kialakulásukat:
Mozgás:

Lehet, hogy nem leszek népszerű, de nálam az egyik legkézenfekvőbb és leghatékonyabb lehetőség a rendszeres mozgás!  És nemcsak én gondolom így, tanulmány is van hozzá! :) - swan-study

Rekreációs szakemberként pontosan tudom, hogy nem könnyű az érett lakosságot mozgásba lendíteni, mégis azt ajánlom, vágjunk bele!
A rendszeres napi mozgás nemcsak a hőhullámokat, az éjszakai verítékezést enyhíti, de kedvező hatással van az emésztésre, az anyagcserére, a szívműködésre, a keringésre, gyakorlatilag a teljes test működésére. Alapvetően élethosszító és életminőség javító hatása van a rendszeres fizikai aktivitásnak.

Olyan mozgást válassz, amit szívesen végzel:

- kertészkedés – ha rendszeresen megmozgat
- úszás
- futás
- gyaloglás
- kerékpár
- nordick walking
- hormonjóga
- kundalíni jóga vagy bármely irányzat, amely hozzád közel áll.
- aviva torna

Bármi, amit egyedül, de kedved szerint társaságban, barátokkal, vagy családdal együtt is végezhetsz.

Akkor hatékony, ha mozgás közben megemelkedik a pulzusszám, elindul a verítékezés, vagyis tényleg dolgozik a test, de figyelj, hogy ne erőltesd túl magad! Ahhoz, hogy milyen intenzitású legyen az edzés, kérd ki tréner vagy sportorvos véleményét!

És nagyon fontos a hidratáltság, az elegendő folyadék illetve vízbevitel!

Relaxáció:

- légzőgyakorlatok (lehetőleg hozzáértő terapeutával)
- relaxáció elsajátítása
- meditáció (aktív vagy passzív formája)
- jelenlétgyakorlat

További eszközök:

- gyógy- és fűszernövények használata
- illóolajok használata
- akupunktúra (csak, ha jó kezekben vagy!)

Már több írásomban említettem, hogy a test csúcsterhelésen van a változás időszakában, akár van tünetünk, akár nincs. Nagyon fontos, hogy támogassuk minőségi ételekkel, kellő mennyiségű folyadékbevitellel, rendszeres mozgással, valamint szerves formában bevitt vitaminokkal és ásványi anyagokkal!

A teljesség igénye nélkül osztottam meg veletek a fentieket.
Mindenkit arra bíztatok, hogy figyelje önmagát, a teste jelzéseit, és érzésből, illetve tapasztalati úton döntsön egyik vagy másik eszköz mellett!

A változás viharaiban az endokrin rendszerünk kissé összekuszálódott, túlterhelődött, és most keresi az egyensúlyt! Pont úgy, ahogy mi is keressük az egyensúlyt, meg önmagunkat... :)

A következő cikkemben arról lesz szó, hogy mi húzódik meg a hőhullámok lelki hátterében, és a fentieken kívül, milyen eszközök állnak még rendelkezésünkre, a jelenség enyhítésére!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Túl a fiatal éveken, a termékenységen – de akkor miről szól az élet?

Az a helyzet, hogy ebben a földi világban az emberi létezés különböző stációt éljük, és valamennyi stációnak megvan a szerepe, a nagyon fontos szerepe! Ennél fogva pedig valamennyi színtér – a fiatalkortól az egészen érett évekig - igen értékes része az emberi fejlődésnek! Mert nemcsak az a fontos, - főként nem az a fontos - hogy mennyire tudunk egy adott társadalmi illetve vállalati rendszert kiszolgálni! Az élet, az emberi létezés, ennél sokkal szerteágazóbb, sokkal mélyebb színtereken zajlik! És, ahogy haladunk életünk ösvényén, bizony eljutunk abba az életkorba, hogy ezt pontosan átlátjuk, és esetleg változtatni szeretnénk. Némi élethelyzetbeli - vagy élet közepi válság könnyen arra sarkall bennünket, hogy belekezdjünk az önállóságba. A magam részéről negyvenévesen, egyedülálló keresőként két kamaszgyerekkel ugrottam a semmibe. Szó szerint a semmibe . Annyira feszített belülről a szabadság, az önállóság utáni vágy, hogy úgy éreztem, ha nem lépek, beleroppanok. Félt

Az érett nő nyomában

  James Follett brit író fogalmazta meg, hogy a "nők olyanok, mint a jó bor: az idő csak tökéletesíti őket". Persze nem mindenkinek kell ezzel egyet érteni, de szerintem vitathatatlan, hogy ahogy az élet misztériumait megéli egy nő, kiteljesedik fiatalabb énjéhez képest.  Mégis a köztudatban a nő ritkán van jelen, ebben a tökéletes formában. Sajnos elég jól mutatja ezt az, hogy fényképeket keresve ehhez az íráshoz, mit találtam.  Nő illetve felnőtt nő szópárokra számtalan fotó jelent meg, amelyeken ránézésre 23 évesnél semmiképp sem idősebb lányok voltak megfelelő mennyiségű sminkkel öregítve, illetve a sokadik oldalon feltűnt egy agg hölgy, akit már nyugodtan nevezhetünk szép korúnak. A kettő közé eső kortartományban még tovább keresgélve egy magamban csak "idegnyugtató reklám"-nak nevezett sztereotip ábrázolás bukkant fel: az amerikai álmot megvalósító nő, akinek tökéletes rend van a konyhájában, miközben süt-főz az ő kis vagy nagy családjának. 

Mire gondolsz, ha meghallod a szót: "menopauza"?

Kérlek, hogy mielőtt végigolvasnád a cikket, gondolkodj el a fenti kérdésen, és írd össze a szavakat, amelyek eszedbe jutnak! Én is ezt fogom tenni a cikk végén, de előtte megosztok néhány gondolatot. A változókorról beszélni, még mindig tabunak számít, ha pedig egyáltalán szóba kerül, az kifejezetten negatív kontextusban történik, a nehézségeket hangsúlyozva, mintha ez az állapot valamiféle betegség lenne. Az általános orvoslás egy jelentős rétege mesterséges hormonok fogyasztására buzdít annak ellenére, hogy ennek veszélyeit ma már számtalan kutatás igazolja! A társadalom üzenete alapvetően negatív a változókorban lévő nők számára, akiknek többsége félelemmel tekint a változásra,  szégyenli az esetleges tüneteket, az egész folyamatot, az érést, az öregedést. Legfontosabb törekvésem, szemléletet formáljak, hogy bebizonyítsam, a változókorú nőnek nem csak szenvedés jut osztályrészül, hogy az érett nő nemcsak a családja, hanem az egész társadalom számára értékes! Nyugaton,